Assalamualaikum dan salam temu! Bertemu lagi kita dalam segmen MySimpleRecipe bersama....aku! LOL. Actly aku rsa mcm da byk sgt review psl laptop memanjang,so aku nak upload pulak how to make a dishes,jawa punye version. Ini adelah bagi memenuhi selera orang yang dok sakan sgt tanya mcm mana nak msk bergedel.
Caranye mudah sbnrnye nak buat bergedil ni,cuma leceh kat nak rebus kentang n lenyek2 kentang ni. Antara tips lain,kalau boleh letakkan sedikit tepung or telur (sukati la mana satu) so that bergedil yang digoreng tidak mudah hancur.
So,selamat mencuba dan selamat memasak bagi juadah berbuka puasa! :)
Bergedel daging. ^^
Senarai bahan yang diperlukan:
1) Daging cincang (100g)
2) Kentang - direbus (2 biji)
3) Saderi - dicincang (2 batang)
4) Daun Bawang - dipotong nipis (2 tangkai)
5) Bawang goreng (2 sudu)
6) Telur (2 biji)
7) Serbuk ketumbar (1/2 sudu kecil)
8) Serbuk jintan manis (1/2 sudu kecil)
9) Serbuk jintan putih (1/4 sudu kecil)
10) Serbuk lada sulah (1/2 sudu kecil)
11) Gula (secukup rasa)
12) Garam (secukup rasa)
2) Kentang - direbus (2 biji)
3) Saderi - dicincang (2 batang)
4) Daun Bawang - dipotong nipis (2 tangkai)
5) Bawang goreng (2 sudu)
6) Telur (2 biji)
7) Serbuk ketumbar (1/2 sudu kecil)
8) Serbuk jintan manis (1/2 sudu kecil)
9) Serbuk jintan putih (1/4 sudu kecil)
10) Serbuk lada sulah (1/2 sudu kecil)
11) Gula (secukup rasa)
12) Garam (secukup rasa)
Cara memasak:
1. Rebus kentang dulu,kemudian kupas kentang da direbus tu.2. Lenyek kentang rebus hingga hancur.
3. Campurkan dengan semua bahan lain kecuali telur. Gaul sebati membentuk doh.
4. Bentukkan adunan menjadi bulat kecil.
5. Masukkan telur ke dalam mangkuk dan pukul bersama sedikit garam.
6. Panaskan minyak.
7. Celupkan bebola ke dalam telur dan leperkan sedikit sebelum menggoreng. Balik-balikkan supaya masak rata.
8. Apabila garing, angkat dan toskan minyaknya.
9. Makan as lauk pauk atau makan begitu saja.
Sekian dlu,so esok2 kita try menu lain. :)