Archive for 2011

Sorry !!!

Pengepostan post baru di blog ini akan tergendala seketika kerana admin masih belum mendapat internet connection yg stable .. harap semua pembaca dpt bersabar dan berdoa agar urusan cepat diselesaikan .. :)

Peribahasa M09T



Oleh: Professor Emeritus Dato’ Haji Muhammad Fakarul Azim Al-Kanol

1) Seperti Daus dikejar Piranha
Maksudnya: Keadaan yang sangat getir dan mencemaskan.

2) Bagai mengajak Auzaie turun ke padang
Maksudnya: Sesuatu yang jarang-jarang berlaku

3) Laksana Asyraf tidur waktu kelas
Maksudnya: Melakukan dua perkara dalam masa yang sama

4) Bagai menyuruh Amir membayar sepuluh kali ganda
Maksudnya: Janji yang kerap dicanang tapi tidak ditunaikan

(tambahan dari Sasterawan Negara Hauzan Muttaqin)
Bagai menarik bulu amir, bulu tidak putus, amir tidak mengamuk
Maksudnya: Sesuatu pekerjaan yang berisiko tinggi dan boleh mengundang padah jika tersalah langkah.

5) Umpama Arsyad berlakon drama.
Maksudnya: Seseorang yang mempunyai bakat semulajadi

6) Bagai menanti Juraimy mandi
Maksudnya: Perbuatan yang memerlukan masa yang sangat lama

7) Seperti Alif mengarah filem
Maksudnya: Usaha yang bersungguh-sungguh.

8) Laksana Abe lawan pidato
Maksudnya: Pertuturan yang tidak mudah untuk difahami.

9) Bak Nabila mengumpul lab report
Maksudnya: Seseorang yang sangat tegas.

10) Umpama Hanif dengan handphonenya
Maksudnya: Perhubungan yang sangat rapat.

11) Ibarat Aizat melempar MacBook ke lantai
Maksudnya: Perbuatan yang tidak menjejaskan kekayaan seseorang

12) Bagai Faqir melayan kambingnya
Maksudnya: Seorang yang sangat penyabar.

13) Seperti Arnold ulangkaji Matematik
Maksudnya: Seseorang yang melakukan sesuatu dengan tekun

14) Bagai Qasim hilang Vostro
Maksudnya: Orang yang kehilangan arah tuju hidup.

15) Umpama Che Fatehah tak datang consultation
Maksudnya: Sesuatu yang ganjil.

16) Seperti Nadhirah sakit kepala.
Maksudnya: Keadaan yang amat memeritkan.

17) Bagai Ezreeah mengutip duit kelas
Maksudnya: Seseorang yang tidak mempunyai belas kasihan.

18) Bak Dinie memakai selendang
Maksudnya: Sesuatu yang boleh dilakukan dalam masa yang singkat

19) Ibarat mengajar Azzeem bermain DOTA
Maksudnya: Sesuatu yang tak perlu dilakukan.

20) Bagai mengharap Imran jawab panggilan
Maksudnya: Harapan yang amat tipis untuk sesuatu terjadi.

21) Seperti mengajak Fazmy outing
Maksudnya: Perbuatan yang menjadi kelaziman untuk seseorang.

22) Laksana study bersama Dalila
Maksudnya: Keadaan yang memerlukan focus yang tinggi..

23) Seperti Fakarul mengarang peribahasa M09T
Maksudnya: Perbuatan yang tidak berniat menyinggung sesiapa.

P/S: Harap korang ambil ini sekadar hiburan, tiada niat menghina atau mengeji sesiapa. Jika ada yang tidak berpuas hati, emelkan di FakarScott@facebook.com

MyPauPanazCrew: Ezreeah; The first M09T to fly away



Aku rasa korng sme msti kenal ngan Makcik kat atas ni, iaitu Juara Makan 09/11 M09t , Ezreeah bt Mustapha ( Sori kalau salah eja ) dan tepat pada pkul 11 lbh smlm beliau telah menjadi wakil M09t pertama yg berlepas ke luar negara untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Saudari Ezreeah akan melanjutkan pelajaran ke University College Dublin,Ireland selama 5 tahun dan harap2 dpt kembali dgn segulung ijazah. So itu je aku nak tulis .. Harap2 dgn penerbangan wakil pertama M09t@Pau Panaz ini akan mengembangkan lagi network kite di serata dunia .

Kepada Juara Mkan kita, tingkatkan usaha dan semoga cepat bertambah berat badan .. Selamat Maju Jaya, Jgn lupe kitorng kt sini .. :) ..

p/s: Kt bawah ni aku ltk gamba2 yg berjaya aku ambil di pelepasan Pelajar Kmb ke Ireland
semalam ( skit jela pn )




Ucapan Kakiku di Oversea KamiBudakIt


So bersempena musim students2 yg akan fly ni kan .. aku rasa ramai yg nak crite pengalaman korng pertama kali menjejakkan kaki kat negara orng ni kan .. Sooo .. Bg sesapa yg rasa ingin share .. korng bolela ..

Snap gamba korng (sorang atau beramai2) ble korng jejak kaki kt negara tmpat belajar masing2 tu .. dlm posisi yg sopan dan ble da ada internet emelkan kat emel ni - cielonoche@gmail.com beserta apa2 ucapan, luahan perasaan ke korng terharu ke smpai kat luar negara tu kan yg korng nak share ngan kawan2 yg kat sini .. Bukan nak menunjuk ke pe, sekadar berkongsi pengalaman di sana .. :) .. Harap2 bende ni dpt membakar semangat sme mmber2 kite diluar dan didalam negara tuk belajar dgn lebih tekun dan rajinn ..

Jd sesiapa yg sudi tu silalah anta gamba korang eh .. jgn la size besar2 sgt nnt susah lak nak attachnye .. klau xde sapa yg nak anta aku ltk la gamba aku sndiri t .. :P

Haa .. jgn lupe ltk nama korng dgn Universiti skali dlm tu so baru la tau kan universiti pe kan .. klau x mau ssh gak nk cari lg universiti ape korng g tu ..

Ucapan Hari Raya Pau Panaz Production


Bersempena Hari Raya yang da nak dekat ni kan .. aku mewakili Crew2 dan makhluk2 Pau Panaz Production@M09T ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam yg membaca blog ni ataupun x ... Maaf dari hujung ke hujung, zahir dan batin .. Jadi harap2nye sume pose penuhla .. Kalau ada kurng sana sini tu harapla diganti eh .. Dan kepada sahabat2 yg akan merantau ke luar negara diharap dapat menyesuaikan diri di negara orng nnt .. Jgn buat pelak kat sana lak .. dan kepada yg berada di Malaysia .. jgn gundah gulana .. mgkn rezeki anda ada di sini ..

Jadi disini gak aku ltkkan satu video yg dibuat oleh krew PPP untuk sambutan Hari Raya di KMB pada tahun lepas .. Diharap layannn ... :)



Repost Pau Panas Declassified



Pau Panas Declassified.
  • Hanif- Sambutan yang pertama kali diadakan. Disebabkan perangai beliau yang agak “dajei”, ia mengundang ketidakpuashatian masyarakat setempat. Kira-kira jam 11 malam, ahli-ahli berkumpul di common room tingkat atas block c. Tepat jam 12 malam, bilik mangsa diserbu dari dua penjuru. Ketika serangan berlaku, mangsa sedang berbual di telefon bersama seroang rakannya.Lampu segera dipadamkan dan mangsa dihumban ke atas katil. Lalu, gajah-gajah yang naik minyak pun menerjah mangsa di atas katil tanpa belas kasihan. Akibat dari peristiwa ini, katil mangsa menjadi bengkok menyerupai huruf V. Selain itu, mangsa mengaku mengalami Repetitive Strain Injury akibat postur tidur yang tidak betul. Mangsa yang masih kebingungan berikrar untuk membalas dendam kepada semua yang bertanggungjawab.


  • Juraimy- Pertama kali acara seperti ini dipertonton di khayalak ramai.Ahli-ahli Malayan People Anti Juraimy Azhar (MPAJA) berkumpul dengan rasa tidak puas hati dan berang dengan tindakan beliau sebelum ini yang dianggap narci. Beliau diikat dengan rasa rendah hati dan “bangga”nya. Sebaik saja doa selamat siap dibaca. Acara memandikan jenazah pun berlangsung dengan gilang-gemilangnya.



  • Asyraf- Idea yang paling jahat sekali digunakan. Mangsa yang ketika itu terkenal dengan supercomputernya menjadi mangsa kezaliman rejim PPP. Lebih kurang jam 8, ketika mangsa keluar untuk solat maghrib berjemaah di surau, Hanif telah menculik CPU beliau dan mengurungnya di tempat khas. Apabila mangsa pulang, beliau berasa terkejut dengan kehilangan “isteri”nya. Namun, beliau sedar bahawa “setiap yang menyambut hari lahir, pasti akan merasai prank”. Malam yang dingin itu, mangsa diikat di tempat sembelihan. Segala rempah ratus telahpun disiapkan. Satu permainan telah direka, dimana mangsa perlu membaling dua dart dan mendapatkan 8 mata. Jika gagal, mangsa akan diberi hadiah istimewa.. Mangsa yang secara teknikalnya mendapat 8 mata dinafikan oleh pengadil Fakar yang katanya lontaran mangsa terkena palang. Maka, mangsa pun dilempar dgn pelbagai ramuan.


  • Abe- Pada jam 10 malam, beliau yang melawat krew-krew semasa persediaan sambutan kenduri tahlilnya berasa tenang untuk menghadapi suatu fenomena baru. Pada jam 11 malam, Juraimy dihantar untuk memastikan mangsa tidak boleh melepaskan diri. Namun, mangsa dengan redha dan qanaahnya berjanji tidak akan lari ke mana-mana. Selesai persiapan, mangsa dipanggil keluar bilik dan diarak ke tapak sembelihan. Iringan selawat “paringono” dinyanyikan beramai-ramai. Mangsa diikat seperti disalib memandangkan ilmu ikat tali JPAM masih penuh di dada. Roomate mangsa, Pali diberi penghormatan untuk memecah tanah. Namun, belon yang dilontar tidak pecah dan melantun. Sehinggakan krew-krew terpaksa membidik pada dinding dan mangsa hanya terkena tempias sahaja. Majlis berakhir dengan mangsa disuapkan sedikit makanan ..(tahnik)



  • Azzeem- Sumber perisikan mengatakan bahawa mangsa takut pada binatang-binatang eksotik seperti siput babi, katak dan sbgnya. Maka, pada malam itu skuad pencari bahan yang diketuai oleh Fazmy sempat mencari beberapa haiwan liar di sekitar blok b. Haiwan-haiwan itu disimpan dalam kotak bagi memastikan mereka tidak melancong ke mana-mana. Mangsa yang telah diikat ketat di kerusi pada mulanya tenang, namun setelah ditunjukkan isi kotak tersebut, mangsa tiba-tiba menjadi Incredible Huck hingga terputus tali yang diikat dan melompat lebih tinggi dari lompatan seekor katak.


  • Aizat- Menurut sumber perisikan Borneo International Atomic Referential Lame Agency (BIARLA), beliau dikatakan alah kepada kryptonite kuning (durian). Maka, pada malam itu, beliau ditenyeh dengan mengikut suka hati mak bapak dorang dengan durian. Mujurlah, mangsa masih lagi sedarkan diri dan sempat bergambar dengan pemberontak-pemberontak.



  • Imran- Prank yang agak brilliant bertemakan garam sebab orang tua mestilah banyak makan garam berbanding orang muda. Beliau diikat di belakang blok b dan ditenyeh dengan pelbagai ramuan. Pertama kali solution Dr.Fakar yang diberi nama air ketuban duyung digunakan bagi tujuan menguji kesan radioaktif prototype kepada mangsa. Selesai prank, mangsa membersihkan diri dan dijamu sekotak milo dan sebungkus nasi lemak kegemarannya. Jamuan yang seakan “baik” itu berlangsung di bilik B115. RUPA-RUPANYA, milo itu telah ditebuk dan isinya dikeluarkan. Sebaliknya digantikan dengan milo fuze yang saturated dengan garam. Mangsa yang kepedasan dek sambal, meminum air hikmat itu, lalu tersemburlah air itu di lantai. Misi Berjaya (Times Square).


  • Arsyad- Perancangan last minute, mangsa ditangkap dan diheret ke common room. Diburger sehingga cukup masak dan garing. Selepas itu, mangsa disepit pada bahagian depan. Mangsa yang meraung kesakitan dikatakan masih trauma dengan penyepit baju hingga hari ini.


  • Amir Rosli- Sehari sebelum kejadian, mangsa yang berikrar akan melarikan diri ke Semenanjung Gaza jika terancam berjaya ditangkap di bilik salah seorang pengikutnya. Kekantoian ini disebabkan mangsa lupa menyembunyikan seliparnya yang sudah dikenal pasti. Mangsa yang bertubuh kecil menyangkakan boleh bersembunyi dengan bersandar di dinding akhirnya tertewas juga. Ketika dihubungi ketika serbuan, mangsa dengan bangganya berkata “depa tak buleh tangkap aku punya”. Ketika diserbu, mangsa sedang mengulang kaji subjek biologi. Beliau diheret ke tempat penyembelihan dan disimbah dengan ramuan-ramuan biasa sambil mulutnya diplaster sebab banyak bunyi sangat(kata firdaus). Selesai simbahan, mangsa diusung sekali dengan kerusi ke tempat amik wudhu, dan di water boardingkan, tapi belum arwah la. Tiba-tiba kejutan oleh Hanif kamail yang mengeluarkan mobile shaver dari poketnya. Mangsa meraung-raung minta dilepaskan. “takmau-takmau, aku baru potong rambut, mak aku tak bagi potong”. Namun rambut yang sempat dipotong Cuma kira-kira 3 helai saja...kira tahallul la tu...


  • Alif Haiqal- Prank yang pertama dilakukan di luar kawasan asrama. Mangsa dibawa oleh Nadd untuk konon-konon surprise. Agaknya beliau menjangkakan ada orchestra menunggu kot.. sebaik saja blindfold beliau dibuka. Mangsa di“tepung tawar” dengan pelbagai bahan untuk membuang Ogbanje dan sial yang berada di tubuhnya. Lepas tu, mangsa tetibe dirasuk Agbala dan mengejar semua dajei2(hantu2) yang telah cuba membuang Ogbanje itu.. Upacara berakhir dengan menenteramkan semangat Ogbanje dengan menyuap kek.


  • Arnold- Mangsa pada awalnya bercadang untuk melarikan diri ke bilik anak usrah. Namun, menyedari kecekapan geng pau panas yang telah dibuktikan melalui rekod lampau. Beliau cuba menyembunyikan diri di biliknya yang dilanda tsunami. Setelah berminit-minit dipujuk, akhirnya beliau merelakan dirinya di “sembelih”, dan membuka pintu. Dan yang seterusnya tu, paham-paham je lah kan....


  • Oze – Prank yang paling bikin panas sekali... Mangsa melarikan diri dan menguncikan diri pada malam itu yang merupakan malam sebelum exam bio. Pegawai bertugas Leman(bukan nama sebenar) mencadangkan supaya bilik si Oje dibakar aje.. namun memikirkan roommate Oje, Nazwan yang juga berada di dalam cadangan itu ditolak. Pelbagai helah digunakan untuk mengeluarkan Oje yang maha degil itu, namun gagal.. maka, geng pau panas berikrar utk menghantam beliau sepuas hati lain kali...


    • Percubaan kedua Oje- Mangsa ditangkap tanpa gagal. Diikat di belakang blok B dengan eratnya.Solution yang direka khas diberi nama “air peluh unicorn” oleh Dr.Fakar yang masih prototype diuji buat pertama kali. Mangsa ditibai sesodap raso oleh geng-geng yang sememangnya telah lama bengkek dan tension.



  • Fazmy- Backstabbing yang pertama berlaku. Beliau ketika itu tengah sedap membantai si Oje yang sedang merintih keseronokan. Namun, beliau lupa bahawa pukul 12.00 tgh mlm itu jugak birthday beliau. First blood dilakukan oleh Mat Hanip yang mmg bdan dah mcm belacan pada ketika itu. Mangsa terkejut dan hanya bersyukur kerana masih dikurniakan umur yang panjang.


  • Firdaus- Rancangan peringkat awal adalah utk menyaiko mangsa dengan cara tidak memperdulikan beliau. Cara ini agak berjaya terutama bila Miss Bell pon tak igt birthday beliau..Namun, setelah Majlis tertinggi bermesyuarat, cara ini didapati terlampau kejam dan boleh menyebabkan mangsa terjun bangunan. Maka, satu upacara dirangka bagi menghormati Roh Si Firdaus.... Upacara berlangsung seperti kebiasaan walaupun sebenarnya pihak perancang dah tak tau nak boh solution apa di tambah dengan last minute planning... Maklumla, biasanya si Daus ni yang plan kat org, pastu dia lak yg kena...





  • Fakar- Prank ini berlaku pada bulan Ramadhan. Mangsa menyangkakan bahawa tiada setan-setan berkeliaran pada bulan posa ini. Namun sangkaan meleset jauh, lebih kurg jam 1 pagi... Mangsa yang baru sahaja keluar dari tandas ditangkap oleh Abe. Beliau diheret ke tempat penyembelihan dan diikat pada kerusi. Pelbagai solution termasuk kuah kacang basi disajikan sebagai moreh pada malam itu. Turut memeriahkan suasana, mercun dipasang oleh faiz kadir di bawah kerusi mangsa. Upacara berakhir dengan mangsa disuapkan sosej yang dicelup sos cili...(dajei punya abe, dah la aku xleh makan pedas)


  • Faqir- Sebenarnya cukup liat untuk mencari beliau. Apa yang sempat dilakukan kepada beliau adalah beliau diburger double special takmo pedas di atas meja dalam kelas.


  • Qassim- No text available.


  • Che Fat- Simple je... GDC beliau dirembat, namun diserahkan balik waktu lunch...


  • Eze- Prank berlaku pada waktu cuti. Maka alternative prank secara maya digunapakai buat pertama kali. Hampir kesemua geng-geng pau panas menukar profile picture mereka kepada gambar Super Ezz lepas makan angin.


  • Nadd, Nabila, Lilo & Dinie tak dapat dilaksanakan sebab pihak pengurusan telah mendapat amaran daripada Kementerian Wanita, Keluarga & Masyarakat supaya tidak mengamalkan keganasan rumah tangga terhadap wanita dan tidak melakukan sebarang aksi yang menyentuh sensitivity mana-mana pihak.


LAST WORDS DARI PENGARANG

SEKIAN, sekadar untuk memori kita bersama agar tidak melupakan ukhuwah yang telah kita jalinkan selama 2 tahun. Aku harap ke mana saja korg pergi, keep in touch kerana kita semua dah mcm saudara. Love you all!!!

SINCERELY,

FAKARUL AZIM FADZLI

MyLaptopReview: Dell Inspiron 14r

Mlm ni aku nak review satu lagi model laptop dr Dell iaitu model Inspiron 14r. Okay byk review model Dell tp aku rasa model2 Dell agak best la gak tp nnt ada la gak review model2 lain.












The Spec


So first thing yg aku rasa lain dr yg lain pada laptop ni adalah pada cover laptop ni yg berbeza dari laptop2 yg lain, laptop ni mempunyai switchable cover yg membolehkan korang tuka cover laptop ni semudah menukar wallpaper laptop korng. Tp on the downside is the cover needs to be purchased separatedly and x ada skali dgn pembelian laptop ni. Namun demikian, klau korang beli wktu raya ni korng insyaallah akan dpt cover yg free! :D.

So seperti laptop2 yg ada masa kini laptop ini didatangkan dengan processor intel i3 dan bole diupgradekan kepada processor i7 dan last time aku check the model with the i7 processor cost a little bit over Rm3000 so bg sapa yg ada duit lbh bolela amik model I7 tu tp bg aku processor Intel i5 da mencukupi untuk memenuhi keperluan kita.

Walapun sedikit berat pada 2.5Kg, tp aku rasa itu x memberi masalah pada kebanyakan orang kecuali bg mereka yg prefer model2 yg lebih kecik. Dengan screen 14 inci dgn HD WLED display aku rasa mencukupi untuk enjoy movie2 HD dan bg aku screen 14 inci ni xla terlalu besar atau terlalu kecik untuk layan movie ni. Mengikut model, laptop ni gak aku rasa mempunyai capacity memory yg tinggi iaitu pada model processor i5 da ada 640Gb memori dan aku rasa itu lebh besar skit dr kebanyakan laptop yg ada processor i5 yg selalunya ada 500Gb memori.

Bg gamers pun x perlu risau sbb laptop ni didatangi dengan 1Gb AMD Radeon HD 6630M memory card yg aku rasa akan memenuhi kebanyakan keperluan gaming korng. Digandingkan dgn screen 14 inci laptop ni adalah sesuai untuk korang layan game dari pagi smpai malam.

Keyboard laptop ni jugak selese untuk digunakan dan walaupun x menggunakan design island keyboard dimana setiap key laptop ini dijarakkan antara satu sama lain, keyboard laptop ini telah disesuaikan untuk penggunaan yg berterusan oleh pengguna. Namun yg sedikit xbestnye pada laptop ni adalah battery life yg x berapa nak lama, around 3 hours camtu tp dengan sedikit penambahan bajet bolela dinaiktarafkan kepada battery yg lbh elok.

All in all aku rasa Dell Inspiron ni adalah satu laptop yg sesuai bg mereka yg mencari laptop yg bersaiz sederhana tetapi mempunyai capabilities seperti laptop yg bersaiz lebih besar. Aku bg laptop ni 7/10. For more information korng bole klik SINI.

MyYoutubeChannel: James@War

Harini aku nak perkenalkan satu lagi YouTube Channel iaitu James@War. Berbeza dgn Channel sebelum ni yg merupakan gabungan ramai2 orang channel ini memfokuskan kepada sorang mamat yg bernama James ni yg lbh kepada genre lagu2 parody. Bykla lagu parody yg mamat ni buat and most of them is creative and hillarious.

Amat sesuaila bg korng yg nak dgn lagu2 yg berbeza sedikit dr lagu yg kte salu dgr kat radio tu. And bagi sesapa yg x tau what is a parody song, basicly lagu ni macam a different take of original song from the original singer yg selalunya diubah lirik tp mengekalkan rima lagu yg sama.

Bg sesapa yg berminat nak tgk Channel James@War ni bolela klik SINI.

Kt bwh ni pulak korng bole usha some of his songs. Next time aku akan perkenalkan lak channel dr dlm negara lak. so tgguuuu .. :)










MyYoutubeChannel: College Humor

So mlm ni aku nak buat satu Post title yg baru iaitu My Youtube Channel. Basicly dlm ni aku akan promote Youtube2 channel yg aku rasa syok dilayan dikala duka lara dan keboringan. X tertakluk hanya kepada channel local tetapi channel international gak. So for this first post aku akan perkenalkan COLLEGE HUMOR as my first youtube channel post.


"CollegeHumor's exclusive original videos. We're based in New York City, and we write, shoot and sometimes act in the comedy sketches you see here. Hope you like them!"

So ini adalah apa yg dorng tulis dalam channel dorng ni. Aku da lama gak a follow dorang ni and basicly what they done is made parody videos, funny sketches, and webisodes yg mostly centered on comedies. So for people yg in need for a good laugh aku mengalu2kan korang untuk suscribe kepada channel ni. For more details korang boleh usha channel dorang kat SINI. Korang gak boleh follow dorang kt Facebook DISINI.

Dibawah ni korang bole usha video2 dorang yg aku rasa antara yg best dlm channel dorang ni .. Tetapi sbb dorang disable embedding so korang klik jela kt bwh ni ..

College Humor: Minesweeper trailer


College Humor: Matrix runs on windows xp


College Humor: Facebook OFF

Hope you guys enjoy the channel .. :)


Penjagaan Bateri



Assalamualaikum dan Salam Ramadhan

Entry kali ni nk cerita sikit pasal penjagaan laptop. Fokus kali ini adalah pada bateri itu sendiri. Bateri merupakan satu komponen penting bagi sesebuah notebook mahupun netbook kerana bateri lah yg membuatkan laptop kita ni mobile. Kita sering terjumpa senario dimana pemilik laptop mengeluh dek jangka hayat baterinya yg tidak sampai satu jam bahkan wktu laptopnya mula dibeli dulu jangka hayatnya menjangkau lapan jam. Oleh itu, terpaksalah si pemilik laptop itu bergantung kepada power adapternya. Senario ini membawa masalah terutamanya pemilik laptop itu merupakan seorang student. Bagaimana semua ini berlaku?? Mari kita rungkai satu persatu permasalahan ini.

Kita harus sedar satu realiti bahawa prestasi bateri laptop wajib berkurang dengan masa walau setiptop mana pun penjagaan yg diberikan. Apa yg kita boleh lakukan adalah memperlahankan degenerasi prestasi bateri laptop tersebut.

Selepas membeli laptop
Anda dah dapat laptop baru. YEAY!! Penjagaan sudah bermula dari sini. Anda perlu full charged bateri laptop anda dan kemudian discharged bateri tersebut  sehingga paras 10% - 5% dengan menggunakan laptop tanpa power adapter. Buat beberapa pusingan, sebaiknya lima kali untuk mendapatkan bateri yang berfungsi dgn baik.

Selepas Penjagaan Awal
Kebanyakan laptop dipasaran menggunakan bateri lithium-ion. Satu kelemahan bateri lithium-ion adalah, bateri ini tidak boleh berada dalam keadaan fully charged terlalu lama. Jika dibiarkan sedemikian, prestasi bateri akan berkurang dengan pantas. Langkah yg perlu diambil untuk mengelakkan perkara ini berlaku adalah seperti berikut:

  1. Cabut power adapter setelah takat bateri mencapai 90%
  2. Fully recharged sekiranya situasi memerlukan bateri anda untuk full recharged contohnya seperti sebelum pergi ke kelas.

Pada tahap ini anda perlu untuk discharged bateri sepenuhnya sebaiknya sekurang-kurangnya sekali setiap 2 minggu. Bateri berasaskan lithium mempunyai ciri kimia yang tidak boleh di discharged sepenuhnya kerana lithium ion battery tidak mempunya 'memori' seperti bateri nickel cadmium. Oleh itu, elakkan daripada kerap fully discharged bateri laptop anda.

Laptop Sebagai Pengganti Desktop
Untuk tujuan ini, sebaiknya bateri diremove dari laptop dan pengguaan kuasa begantung sepenuhnya pada power adapter. Tetapi diingatkan supaya bateri yang diremove tidak fully recharged (rujuk perenggan sebelum ini). Bagi tujuan ini, elok jika bateri disimpan dengan kapasiti 50% kuasa. Guna bateri anda sekali sekala sebaiknya sekali sepanjang 2 minggu untuk mengelakkan bateri anda daripada merajuk. Ye, bateri merajuk susah nk pujuk.

Tidak Menggunakan Laptop dalam Masa yang Lama
Jika anda berniat untuk meninggalkan laptop buat masa yg lama (lebih dari tiga hari), tanggalkan bateri anda dari laptop dan pastikan bateri mempunyai kapasiti 40%-60% kuasa. Simpan bateri bawah pada suhu bilik ataupun simpan dalam refrigerator (Untuk pengabaian laptop lebih dari 1 bulan). Ye. Peti ais. Tapi pastikan dibalut dengan kain dan plastik untuk mengelakkan wap air menjahanamkan bateri anda. Tapi, jangan simpan dalam freezer pulak. Jika bateri ditinggalkan terpasang pada laptop buat masa yang lama, berkemungkinan bateri akan mengalami kebocoran/leakage dan mampu menjahanamkan circuit di dalam laptop. You don't want this to happen.

Saya rasa itu sahaja kot untuk penjagaan hayat bateri. Ada apa2 komen atau penambahan, sila tinggalkannya down below!! Sekian...

ASSALAMUALAIKUM!!

last updated by Amir Fikri, M09L : 03/09/11

MySimpleRecipe - Bergedel.

Assalamualaikum dan salam temu! Bertemu lagi kita dalam segmen MySimpleRecipe bersama....aku! LOL. Actly aku rsa mcm da byk sgt review psl laptop memanjang,so aku nak upload pulak how to make a dishes,jawa punye version. Ini adelah bagi memenuhi selera orang yang dok sakan sgt tanya mcm mana nak msk bergedel. 

Caranye mudah sbnrnye nak buat bergedil ni,cuma leceh kat nak rebus kentang n lenyek2 kentang ni. Antara tips lain,kalau boleh letakkan sedikit tepung or telur (sukati la mana satu) so that bergedil yang digoreng tidak mudah hancur.

So,selamat mencuba dan selamat memasak bagi juadah berbuka puasa! :)



Bergedel daging. ^^
Senarai bahan yang diperlukan:

1) Daging cincang (100g)
2) Kentang - direbus (2 biji)
3) Saderi - dicincang (2 batang)
4) Daun Bawang - dipotong nipis (2 tangkai)
5) Bawang goreng (2 sudu)
6) Telur (2 biji)
7) Serbuk ketumbar (1/2 sudu kecil)
8) Serbuk jintan manis (1/2 sudu kecil)
9) Serbuk jintan putih (1/4 sudu kecil)
10) Serbuk lada sulah (1/2 sudu kecil)
11) Gula (secukup rasa)
12) Garam (secukup rasa)

Cara memasak:

1. Rebus kentang dulu,kemudian kupas kentang da direbus tu.
2. Lenyek kentang rebus hingga hancur.
3. Campurkan dengan semua bahan lain kecuali telur. Gaul sebati membentuk doh.
4. Bentukkan adunan menjadi bulat kecil.
5. Masukkan telur ke dalam mangkuk dan pukul bersama sedikit garam.
6. Panaskan minyak.
7. Celupkan bebola ke dalam telur dan leperkan sedikit sebelum menggoreng. Balik-balikkan supaya masak rata.
8. Apabila garing, angkat dan toskan minyaknya. 
9. Makan as lauk pauk atau makan begitu saja.

Sekian dlu,so esok2 kita try menu lain. :)

MyLaptopReview: Lenovo Ideapad S10-3

So mlm ni ada orng mntak aku reviewkan netbook. Klau bagi sapa yg mgkn pernah dgr term netbook ni tp xtau pebende dipersilakan google sendirik eh. Xpelah aku crite skit. Nak bagi senang cerita netbook ni adalah laptop kecik2 yg selalu dipakai oleh kaum2 wanita sbb senang nak carry dan masuk dlm bag mereka masing2. Selain tu gak, apa yg membezakan netbook dan laptop selalunya adalah netbook ni xde built in optical drive or dlm kata senangnye xde tmpat nak cucuk CD ke DVD dlm ni. Kali ni aku akan review netbook dr brand Lenovo iaitu Lenovo IdeaPad s10-3.

The Spec

First thing first, netbook adalah sejenis laptop yg direka bukan untuk user yg hardcore seperti gamers atau media junkie@keje designing or something like that so this netbook are more preferrable for people yg byk buat kerje menaip or for office use la mainly tp don't worry, this Ideapad Model has some kicks in it yg membolehkan korng still tgk movie and main basic games yg x terlalu demanding.

One thing yg sgt dipuji pada netbook ni adalah keyboard die yg amat selese untuk digunakan. Dengan island design (separated keys) untuk mengelakkan typo, model ini jugak ada sedikit perbezaan pada keyboard iaitu pada bhgn atas setiap key dlm keyboard ini berbentuk rata manakala bhgn bawah sedikit melengkung untuk mengoptimasikan keselesaan pada pengguna. Namun begitu, walaupun keyboard netbook ini kedengaran amat selese, berbeza pulak ngan touchpad die yg kurng responsive dan kurng sensitive pada pengguna. Walaubagaimanapun klau korng sme ada mouse masalah ni akan diselesaikan dengan mudah.

Dengan screen 10.1 inci dan berat 1.3kg, mmg netbook ni sgt ringan berbanding sebiji laptop dan antara yang teringan dalam kalangan netbook2 yg lain. Design netbook ini juga boleh dikatakan sedap mata memandang tanpa hinge yg besar2 dihujung badan netbook ini dan batterynya juga diletakkan dgn sesuai pada bhgn belakang laptop ni. Battery netbook ini juga boleh bertahan selama lebih 6jam dengan penggunaan optimum jadi bg kite yg nak mengheret netbook ni kesana kemari amatlah digalakkan sebab battery die bole pakai lama sebelum perlu dicharge semula.

Satu bende yg kurng best dkt netbook ni adalah kalau gune lama sgt bhgn bawah akan menjadi panas dan mungkin akan mengakibatkan ketidakselesaan jika diletak pada bhgn peha jadi saya menasihati bakal pembeli laptop ini untuk membeli netbook fan yg boleh dialas pada bhgn bawah laptop ini untuk mengurangkan kepanasan.

Netbook ini didatangkan dgn pilihan warna hitam atau merah dan seperti mana yg anda semua tahu netbook ini tidak didatangkan dengan sebarang optical drive tp bole je klau nak beli external optical drive dan ini x menjadi satu masalah kepada anda.

All in all, aku bg netbook ni 6/10. Design yg menarik dan mempunyai keupayaan yg melebihi harga yg ditawarkan netbook ni akan memudahkan tugas bg mereka yg perlu satu netbook yg ringan dan selesa untuk digunakan. Untuk maklumat lanjut korng boleh klik SINI.

Tablet Watch: ASUS EEE Transformer TF101 and Apple's iPad2

Assalamualaikum :)
since everyone here already did decent laptop reviews, i decided to do something else. considering now everyone is IT-savvy and the iPad2 fever is hitting us hard especially yg nak beli stuff before departure nanti, so i think it would be best if i did something on tablets.

Okay, sume orang tau yang iPad2

tu sangat awesome and all with the games and apps tapi aku akan try to compare dengan another competitor from the Android family yang boleh menyaingi kemampuan iPad2 ni, especially for those yang taknak diserap ke dalam dunia komersial dan monopoli Apple. The products that I would be comparing it with is, ASUS EEE Pad Transformer, an Android platform tablet.

Comparisons would done simply by Design, Operating System(OS), Battery Life, Display, Camera, and Processor. and yes of course, Price.






DESIGN:
iPad 2 boasts a slim and sleek and light body, being just 8.8mm thick and 601g while the EEE Pad is considerably thicker and heavier in comparison at 680g and 12.9mm thick. However the ASUS EEE Pad offers a detachable keyboard dock which amounts to almost 1.6kg together with the tablet. This allows it to "transform" itself into a nifty netbook that allows users to benefit its whole screen for typing documents instead of a virtual keyboard hogging half of your small tablet screen.

The Apple iPad 2, like its predecessor, retains the simplicity in its design, hence having no other docks aside from its earphone jack and charging dock, which can be used for other attachments like a HDMI adapter. The ASUS EEE Pad meanwhile, has a microSD card reader, mini HDMI port and an audio jack on the tablet itself. If attached to the keyboard, you now have 3 additional USB ports and a standard card reader, just like a netbook.

So here, iPad 2 is more suitable to those who wants a tablet that is more fun and leisure, while the EE Pad Transformer is for those who wants to do assignments on-the-go but do not want to carry their heavy laptops and yet have a fun tablet.

SOFTWARE/OS:
The Apple iPad 2 runs on iOS 4.3 while the ASUS EEE Pad Transformer runs on Android Honeycomb 3.0. Well, based on experience testing it out, both are able to handle multitasking pretty well.



PROCESSOR:
The iPad 2 is equipped with a 1GHz dual-core Apple A5 chip, together with 1GB / 512 MB of RAM. Storage-wise, it’s available with 16GB, 32GB or 64GB. Meanwhile, Eee Pad is powered by 1GHz dual-core NVIDIA Tegra 2 processor with 1GB / 512MB of RAM, available in 8GB, 16GB or 32GB. There's not much difference in terms of performance for these two but I can assure you that the Apple iPad 2 offers a much fluent and smoother experience in terms of panel swapping or browsing whereas the EEE Pad suffers a small problem as it is a bit slow and even lags during browsing. However, that only happens when you try to swipe the screens like mad, which I believe you will not do as much.

BATTERY LIFE:
The Apple iPad is renowned for its 10-hour-long battery life, which the iPad 2 inherits. The ASUS EEE Pad also provides a decent 8-9 hours worth of battery life, standard for any tablet but once connected to the keyboard, you can enjoice on a full fledge 16-hour worth of tablet goodness! (as they claim)

DISPLAY:
The iPad 2 sports a 9.7inch backlit IPS LCD 1024 x 768 screen while the EEE Pad prides itself with a 10.1incg IPS capacitive 1280 x 800 screen, which is significantly larger and more HD-ish as compared to the iPad 2. Both promises a fairly similar crisp and beautiful display and interface, ensuring maximum satisfaction using them.

CAMERA:
Lets's be honest, you're not going to carry any of these 10-something inch screens just to catch a beautiful scenery. I'm not saying this because of its impracticality but more towards the quality of picture they produce. Both offers dual camera; front and back camera. The iPad 2 offers 0.3MP camera in front and a 720p camera at the back while the EEE Pad offers a 1.3MP in front and a 5MP camera at the back. The iPad users would have the comfort of using its built in iMovie app to instantly edit the video taken while the EEE Pad doesn't have one however it boasts much better quality cameras. This being said, they are not the best choices to use when you want to shoot a movie, it's much more suited to cater to taking spontaneous and random shots on-the-go when you have no other camera around.

PRICE:
Well, the iPad 2 retails at RM 1499 (this is the price on the Apple site for online purchase). Meanwhile, the ASUS EEE Pad Transformer sells at RM1489 for the tablet only and RM 1799 for both keyboard dock and the tablet.

For more on these products, you can go to ASUS EEE Pad Transformer official page or the Apple iPad 2 official page.

And also, a video review on the competition between the two.



Now, you choose :)

MyLaptopReview: Dell Vostro 3350

Okay kali ni aku nak review satu model laptop dari Dell yg aku rasa ramai daripada kita kenal dgn model ini yg disinonimkan dgn sahabat kita iaitu saudara Qasim iaitu Dell Vostro specifically today Dell Vostro 3350. On the surface laptop model Vostro terkenal dgn style flip die yg agak berbeza dgn laptop2 lain iaitu die mcm ada extra portion kt blakang hinge laptop die tu berbanding laptop lain yg flip hinge die kat hujung body laptop tu.


The Spec

On my first look aku mmg tertarik dgn warna yg ditawarkan dgn model ini iaitu terdapat 3 pilihan iaitu Lucerne Red, Brisbane Bronze and Aberdeen Silver tetapi warna untuk laptop ini mgkn berbeza mengikut kawasan atau kedai yg anda pergi. Selain warna yg menarik, laptop ini juga mempunyai saiz screen 13.3 inci yg aku rasa sesuai untuk mereka yg x minat screen2 besa ni. Ditambah pulak dgn berat laptop ini yg cuma lbh kurang 2.2Kg menjadikan Dell Vostro ini satu model yg mobile dan boleh dibawak kesana kemari tanpa byk msalah.

Laptop ini juga didatangkan dgn pilihan antara processor i3 ataupun i5 dan aku mmg mengesyorkan anda semua yg berminat untuk memilih processor i5 yg mempunyai kuasa yg lbh tinggi da sesuai untuk pelajar seperti kita ni. Dengan RAM yg bole diupgrade sehingga 6gb aku rasa amatlah sesuai diupgrade kepada maximum supaya anda bole menikmati laptop ini dgn lebih baik tanpa ada lag antara penggunaan software2 yg berbeza.

Bg para gamers pulak, jgn risau, walaupun laptop ni tidaklah mempunyai graphic card yg high-end tetapi mencukupi untuk memainkan game2 yg kurng hardcore dan tidak memerlukan graphic yg tinggi dengan graphic card 512MB AMD Radeon HD 6490M GDDR5. Namun bagi para gamers yg meminati laptop dgn graphic card dgn kebolehan yg lbh tinggi mgkn model ini bukan untuk anda.

Bg mereka yg pernah melihat model2 Vostro sebelum ini, mgkn korng tahu bhwa kebanyakan model vostro x didatangkan dgn optical drive atau kata lainya, xleh sumbat cd dlm laptop ni. Namun begitu, bergembiralah anda kerana model Vostro 3350 ini didatangkan dgn tray-load DVD writer and reader yg membolehkan anda memainkan movie2 kegemaran anda.

Antara feature lain model ini ialah battery yg boleh bertahan sehingga melebihi 8 jam cmtu dgn penggunaan sederhana namun the down side of this is the battery is bulky and korng kene tambah duit lagi skit untuk upgrade basic battery korng kepada model 8cell ni yang mampu bertahan lebih lama.

Keyboard laptop ini juga menggunakan separated design iaitu setiap key dijarakkan antara satu sama lain dan boleh mengurangkan typo bg mereka yg selalu typo. Terdapat juga backlight bg keyboard laptop ini tetapi hanya spec tertentu sahaja yg mengandungi feature ini dan feature ini xleh dipilih secara online di laptop dell ni. Lbh kurng klau nasib bek pilih2 model dptla yg ada backlight ni .

Sound wise laptop ni agak kurang dan sound quality mgkn akan terabur ble dipasang pada maximum level tp klau korang ada headphone yg sesuai atau xpasang kuat2 sgt bende ni xkn jadi masalh kt korng.

All in all aku rasa laptop ni adalah sesuai bg mereka yg mementingkan mobility dan x terlalu focus on entertainment. Design laptop ini bg aku sgt menarik dan warna yg ditawarkan pn mampu menarik perhatian ramai orang.Dengan harga asas sebanyk RM2209.00 model ini mempunyai performance yang cukup dgn bajet harga yg ditawarkan. Aku bg model Dell Vostro 3350 ni 6/10. Untuk maklumat lanjut korng boleh klik SINI.

MyLaptopReview: ASPIRE TimelineX Series



Selama beberapa hari aku pusing-pusing satu bandar Kota Bharu, aku cuba cari laptop Acer TimelineX Series. Siyes banyak dah habis. Last-last aku berjaya angkat satu, tu pun last unit yang kedai tu ade. Cam biasa, ape yang best dengan brand Acer adalah pada harganya. Bagi mana-mana yang mencari laptop dengan spec yang agak tinggi tapi pada masa yang sama ingin save budget, sila-sila la jenguk Acer.

Specs


Model yang kali ni cam agak dahsyat gak ar kalau nak compare dengan previous Acer punya model. Yang aku punyer, processor dia i5. Kalau kat pasaran ada i3, i5 dan i7. Dan yang agak aneh sikit, jenis i5 dan i3 dijual di kedai dengan harga yang serupa. So aku cadangkan korang cari la i5, untung sikit. Kalau kat area Kota Bharu, yang i3 masih berlambak, tapi yang i5 rata-rata dah abis.

Yang best dengan model ni, dia ada 3 usb port, dan suma usb port tu jenis USB 3.0. Dah agak ok la kan kalau nak banding dengan kebanyakan model Acer yang sebelum ni hanya ada 2 usb port. So, transfer rate tu memang agak laju. Sape-sape yang guna external hard disk jenis WD Passport cam aku memang best la guna sebab external hard disk tu ade 3.0 punyer kabel.

RAM dia kalau permulaan beli 4GB DDR3 dan korang oleh upgrade ke 8GB DDR3 kalau korang nak dengan bayaran tambahan bukan percuma ea. Webcam dia pun 1.3 megapixel dan memang dah agak puas hati untuk buat video call kalo korang nak ber-SKYPE mahupun ape-ape ajer yang melibatkan webcam.

Kalau tengok pada screen dia ni 14.0 inci dan screen dia memang jenis memanjang. Yang best pasal screen dia ialah jenis HD LED LCD. Memang best ar kalau korang jenis kaki movie.

Paling gempak ialah pada graphic card dia nih. Acer Timeline X series ada 2 jenis graphic card; NVIDIA atau RADEON. Cam aku punya, NVIDIA. Dia punya graphic card adalah 2gb dan ni memang agak sesuai andai korang jenis gamers. 2gb graphic card ni memang agak tinggi bagi seorang gamer.


Ok, part ni aku nak highlight betul-betul. Sekali lagi, agak aneh pasal secondary memory (internal hard disk) kerna kalau korang cari kat pasaran, ade yang 500gb dan ada yang 640gb. So, rezeki aku berjaya jumpa yang 640gb dan memang 'perghhh'. Yang anehnya baik 500gb atau 640gb, dua-duanya adalah RM2 499. So korang fikir la sendiri korang nak untung yang mana satu.

Pasal keyboard dia, better korang cuba 'interview' dulu laptop ni kat kedai, cam Alip kata sebab keyboard dia bukan cam kebiasaan model Acer yang lain. Based pengalaman aku sendiri, keyboard dia cam dah jadi laptop 'Epal'. Memang sebijik cam laptop 'Epal'. So, kalo korang jenis teringin nak guna MacBook, mungkin model ni boleh mengubat hati korang sebab tak mampu nak beli MacBook. Hehe. Tapi bagi aku keyboard dia memang agak selesa untuk diguna sebab korang sendiri nanti takde la sakit tangan atau lenguh-lenguh sebab kalau rujuk model Acer yang biasa, keyboard dia cam kena tekan ke dalam sikit. Dan keyboard dia memang agak sesuai bagi golongan bertangan besar cam aku sebab mudah untuk ditekan dan ruang keyboard yang agak besar.

Pasal berat dia nih, memang agak ringan cuma aku tak tahu berapa berat dia nih. Tapi bagi aku agak ringan la. Dan touchpad dia nih jenis multi-gesture touchpad, meaning korang boleh scroll, zoom kat touchpad terus. Bateri dia tahan sampai 8 jam kalau korang tak guna gila-gila.

Pilihan kaler dia pun agak menarik. Aku ada jumpa yang kaler hijau tapi processor setakat i3, tu yang tak angkat tu.
Aku pilih yang kaler coklat gelap, depend atas korang la.
Sebab kalau dark blue atau hitam cam dah agak common, so cari la yang lain sikit daripada yang korang pernah ada.

Owh, sebelum terlupa satu lagi, pasal nak adjust dia punyer sound volume tu, dia ada hotkeys untuk adjust volume dan yang paling best, benda tu senyap dan tak annoying cam kalo korang pernah tengok MacBook, kalau korang adjust dia punya sound, akan ada bunyi 'pekk22x' yang akan tarik perhatian orang lain. So, kalau korang tengah guna dan sambung pada LCD masa pape program, korang boleh adjust bunyi video presentation boleh la adjust sound tu dengan penuh sopan dan bergaya.

Kekurangan dia nih mungkin pada tahap maximum volume yang dia boleh achieve. Max volume dia takdelah kuat sangat. Mungkin korang perlukan speaker tambahan untuk kasi gegar sikit. Cuma orang cam aku yang lebih suka guna earphone memang takde hal punyer..

So, aku mampu bagi 7/10 untuk Acer TimelineX Series. Kesimpulan utama bagi aku, kalau korang nak save budget sebab MARA tak bagi lagi duit untuk beli lappy, korang boleh la cari Acer sebab murah dan korang dah boleh dapat dengan processor yang agak mantap!
For more info, boleh la KLIK SINI eh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...